|
|
|
Kyrkomötet
Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2006:1
|
|
|
Kyrkoavgift för utlandssvenskar
|
|
Sammanfattning
Betänkandet behandlar en motion angående kyrkoavgift för utlandssvenskar. Med anledning av en pågående utredning föreslås avslag till motionen.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2006:11.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2006:11 av Karl-Gunnar Svensson, Kyrkoavgift för utlandssvenskar
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten för Svenska kyrkans utlandsförsamlingar att ta upp kyrkoavgift också av de svenskar som flyttar utomlands.
Utskottet
Bakgrund
I lag (1998:1951) om Svenska kyrkan 7 § står att den som tillhör Svenska kyrkan skall betala lokal och regional kyrkoavgift. Om kyrkotillhörighet sägs i kyrkoordningen: ”En person som är svensk medborgare, eller utländsk medborgare bosatt i Sverige, får tillhöra Svenska kyrkan.” (29 kap. 1 § första stycket.) Frågor om inträde i och utträde ur Svenska kyrkan för den som inte är folkbokförd i Sverige prövas av Kyrkostyrelsen enligt 29 kap. 6 § kyrkoordningen.
Kyrkoavgift till Svenska kyrkan tas upp av Skatteverket. Bestämmelser om statlig hjälp med kyrkoavgifter finns i lag (1998:1593) om trossamfund 16 § och i lag (1999:291) om avgift till registrerat trossamfund. Inom det statliga uppbördssystemet finns ingen möjlighet att betala kyrkoavgift om man inte är folkbokförd i Sverige, inte heller att leverera insamlade avgifter till utlandet.
Grundläggande bestämmelser om utlandskyrkan finns i 2 kap. 16 och 17 §§ kyrkoordningen. I 17 § sägs att det för varje utlandsförsamling skall finnas en församlingsordning som beslutas av församlingens beslutande organ och fastställs av Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet efter att Domkapitlet i Visby haft tillfälle att yttra sig. Församlingens ekonomi är en fråga för det beslutande organet.
Ekonomi- och egendomsutskottet har diskuterat utlandsförsamlingars finansiering år 2004 (EE 2004:1). Med hänvisning till den då pågående SKUT-utredningen avvisades en motion som handlade om överföring av kyrkoavgift till utlandsförsamling. Vid 2005 års kyrkomöte behandlades Kyrkostyrelsens skrivelse Fortsatt reglering av Svenska kyrkan i utlandet (KsSkr 2005:7). I skrivelsen redovisas folkbokföringens bestämmelser och något om kyrkoavgiften:
Som huvudregel gäller vid flyttning till utlandet att man inte ska vara folkbokförd i Sverige om vistelsen är längre än ett år. Avregistreringen vid utflyttning från Sverige innebär att man inte längre anses bosatt i Sverige. Enligt 14 § folkbokföringslagen (1991:481) ska dock den som är utsänd för anställning utomlands i svenska statens tjänst tillsammans med den medföljande familjen folkbokföras på den fastighet och i den församling där den utsände senast var folkbokförd i Sverige. Det är självklart att de som är knutna till en svensk beskickning i utlandet och vistas där flera år måste kunna vara medlemmar i en utlandsförsamling även om de genom att vara folkbokförda i Sverige också tillhör en församling i hemlandet.
Det förekommer att de som är engagerade i en utlandsförsamling genom att vara folkbokförda i Sverige betalar den lagreglerade kyrkoavgiften. Detta är fallet beträffande UD-personal. I andra fall kan gälla att den kyrkoskatt eller motsvarande som betalas av ett lands skattskyldig förs över till de svenskkyrkliga utlandsförsamlingarna.
Som exempel på det sistnämnda nämns Tyskland.
I en motion med anledning av styrelsens skrivelse föreslogs bl.a. att det skulle införas skyldighet för medlem i en utlandsförsamling att erlägga medlemsavgift. Motionen avslogs med hänvisning till den aviserade utvärderingen av konsekvenserna av 2002 års kyrkomötesbeslut rörande det förändrade tillsynsansvaret för utlandsförsamlingarna. Samtidigt beslutade Kyrkomötet att påskynda utvärderingen (Eu 2005:3). Styrelsen beräknar att en konsult-rapport skall vara färdig i augusti 2006. (KsSkr 2006:3).
Överväganden
Motionären belyser det förhållande att Svenska kyrkans utlandsboende medlemmar inte omfattas av skyldigheten att betala kyrkoavgift. Det finns inte heller något system för överföring av kyrkoavgiftsmedel från den tidigare hemförsamlingen till utlandsförsamlingen. Utskottet vill dock inte föregripa den utvärdering som pågår och föreslår därför att motion 2006:11 avslås.
Uppsala den 28 september 2006
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Stig Eriksson
Närvarande: Stig Eriksson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Gunilla Johansson, Ingrid Karlsson, Sigvard Olsson, Jan Nilsson, Nils Furtenbach, Ingvar Eriksson, Kerstin Larsson, Sten Persson, Christer Mohlin, Bo Lindell, Kurt Hedman, Birgit Friggebo och Marja Hillerström.
Biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggningar.
|